Ι ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ: ΔΙΑΔΟΣΗ ΚΑΙ  ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ

Οι βασικές ευρωπαϊκές γλώσσες προέρχονται από την μεγάλη οικογένεια των ΙΝΔΟΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ. Οι αποκαλούμενες ΡΟΜΑΝΙΚΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ είναι μια υποομάδα αυτής της οικογένειας , που προέρχονται από την Λατινική. Οι κυριότερες ρομανικές γλώσσες είναι η Γαλλική, η Ιταλική, η Ισπανική, η Πορτογαλική και η Ρουμανική. Η καταγωγή αυτών των γλωσσών μπορεί εύκολα να αναχθεί στη γλώσσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η ονομασία ρομανικές γλώσσες (romance languages) υποδηλώνει τον συσχετισμό των γλωσσών αυτών  με τη Ρώμη.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, τουλάχιστον 550.000.000 άνθρωποι μιλούσαν ως μητρική τους γλώσσα κάποια από τις ρομανικές γλώσσες. Ορισμένες αποτελούν την επίσημη γλώσσα σε χώρες τις οποίες ο πληθυσμός χρησιμοποιεί μία ή περισσότερες μη ρομανικές γλώσσες για τις ανάγκες της καθημερινής ζωής. Τέτοιο παράδειγμα είναι η Γαλλική, που χρησιμοποιείται παράλληλα με την Αραβική στην Τυνησία, την Αλγερία, το Μαρόκο και αποτελεί την επίσημη γλώσσα 13 κρατών στη Δυτική και Κεντρική Αφρική.

Η Γαλλική έχει ακόμη σήμερα ευρύτατη διάδοση ως δεύτερη γλώσσα σε πολλές χώρες του κόσμου , αν και η επιρροή της έχει επισκιαστεί από την εξάπλωση της Αγγλικής ως διεθνούς γλώσσας.

Η Γερμανική , λόγω της μεγάλης βιομηχανικής υπόστασης που έχει η χώρα, διδάσκεται και ομιλείται στη πλειοψηφία από βορειοευρωπαίους και από οικονομικούς μετανάστες και άλλους των νότιων χωρών της Ευρώπης.

Η σημασία της Ισπανικής και της Πορτογαλικής οφείλεται κυρίως στην έκταση των περιοχών, στις οποίες ομιλούνται.

Η επιρροή της Ιταλικής έγκειται την δημοτικότητα  που απολαύει εξαιτίας της μουσικότητας και της μακράς πολιτιστικής της κληρονομιάς.

Στην Ελλάδα σήμερα,  η Αγγλική θεωρείται η πιο δημοφιλής γλώσσα  και οι σπουδές στη γλώσσα αυτή αρχίζουν από πολύ μικρή ηλικία , ενώ τα αναγνωρισμένα πτυχία της γλώσσας αυτής , θεωρούνται βασικό προσόν για πρόσληψη σε ιδιωτική επιχείρηση ή στο δημόσιο.

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ

ΣΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΜΑΔΕΣ

ΙΝΔΟΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

ΛΑΤΙΝΙΚΗ

Ισπανική
Πορτογαλική
Γαλλική
Ιταλική
Κορσικανική
Καταλανική
Σαρδηνική
Λαδινική
Occitan
Romansh
Ρουμανική
Προβηγκιανή

ΚΕΛΤΙΚΗ

Βρετανική
Ιρλανδική
Ουαλική
Γαελική

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ

Δυτικός Κλάδος
Αγγλική
Γερμανική
Ολλανδική
Frisian
Yiddish
Βόρειος Κλάδος
Δανική
Σουηδική
Νορβηγική
Ισλανδική
Φερόες

ΙΛΥΡΙΚΗ

Αλβανική

ΒΑΛΤΙΚΗ

Λιθουανική
Λεττονική
Εσθονική

ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Ελληνική

ΣΛΑΒΙΚΗ

Βουλγαρική
Σερβική
Κροατική
Σλοβένικη
Τσεχική
Σλοβακική
Πολωνική
Ρωσική
Ουκρανική
Λευκορωσική

ΟΥΡΑΛΟΑΛΤΑΪΚΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

ΟΥΓΓΡΟΦΙΝΝΙΚΙΚΕΣ

Ουγγρική
Φινλανδική

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ

Τουρκική

Please follow and like us: